Nagy siker a Semmelweis, nézettségi toplista élére került

Nagy sikert aratott a Semmelweis a mozikban
Nagy sikert aratott a Semmelweis a mozikban

Magyar film régen ért el ekkora siekert itthon, mint a Semmelweis. A nézettségi toplista élére került a kosztümös film.

 

Magyar film nagyon régóta nem ért el ekkora sikert itthon. Az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezése a bemutatója után két héttel megelőzte Ridley Scott egyébként szintén igen sikeres Napóleon-ját, és a nézettségi toplista csúcsára került. Az első hely eléréséhez 25 ezer nézőre volt szükség a hétvégén, vagyis a filmet eddig összesen 65 ezren látták. És természetesen nincs megállás: jó esély van rá, hogy a Semmelweis az idén belép a legsikeresebb magyar filmek exkluzív klubjába.

 

A Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László főszereplésével készült filmet az ország 71 mozijában nézhetik meg a nézők, számos alkalommal közönségtalálkozókkal társítva.

Semmelweis (Vecsei H. Miklós). Ma legendaként emlékszünk rá: bátor és tántoríthatatlan, egyszerre tudásvággyal és igazságvággyal teli emberként. Akit nem véletlenül emlegetnek így: az anyák megmentője.

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nemérdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt. Főnöke, a klinika vezetője (Gálffi László) számára pedig ő volt az élő, kellemetlen lelkiismeret: mert ha Semmelweis doktor elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik a kórt, amelybe annyi szülő nő belehalt, akkor ők mind gyilkosok…

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit.

 

(forrás, fotó: InterCom)

Tags: