Gigantikus kötetben gyűjtötték össze Esterházy Péter publicisztikáit

Esterházy Péter: Az olvasó országa
Esterházy Péter: Az olvasó országa

Megjelent Esterházy Péter publicisztikai írásainak gyűjteménye

 

Közel nyolcszáz oldalas, gigantikus kötetben jelentek meg Esterházy Péter 2003 és 2016 között született publicisztikai írásai. Az olvasó országa című könyvszemelvényeiből Galgóczy Judit válogatott szövegeket, és rendezett irodalmi estet Szövegséták Esterházyval címmel. A Radnóti Színház mutatja be április 15-én, vasárnap, ami egyben a könyv bemutatója is.

 

Esterházy Péter cikkeiből tizenöt év után jelenik meg újabb kötet. A 2003 és 2016 között keletkezett írások a közelmúlt és a jelen Magyarországáról szólnak, akár a szigorú figyelem soha nem leegyszerűsítő élével, akár az öröm összetéveszthetetlenül finom sokrétűségével; szellemmel és eleganciával. Publicisztikák, esszék, jegyzetek, beszédek: Esterházy jellegzetes műfajai hétköznapjainkról és ünnepeinkről adnak hírt – és arról, hogy e kettő mindig és mindenekelőtt: munka.

„A kötet vázát természetesen az Élet és Irodalomba szánt szövegek adták […] és idetartoznak a »Tenkes[ch] kapitánya« néven írott glosszák is a lap Páratlan oldal rovatából. Az ÉS évtizedeken át volt az író legfontosabb és elsődleges publikálási fóruma a magyarországi sajtóban” – írja az utószóban a szerkesztő, Tóth-Czifra Júlia. „A majd másfél évtizeden át születő és mindeddig összegyűjtött írásokból kiadásunk azokat közli, melyek magyarországi időszaki kiadványokban jelentek meg, »nem kebelezték be őket« a szerző ezen évek alatt kiadott regényei (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet, Esti, valamint a két Egyszerű történet…), és műfajukat tekintve inkább a publicisztikához, illetve az esszéhez sorolhatók, tehát nem »valamiféle szépprózai irányba mutatnak«[…], valamint nem körkérdésre adott válaszok.”

A kiadás hat, a kötet egy-egy írásának címét viselő fejezetre osztva, azokon belül pedig időrendben közli a szövegeket. „Az olvasó országa című fejezet a könyvkritikáknak, az E-színesek a vegyes tárgyú szövegeknek, A tizenhatos mélyén a futballal foglalkozó cikkeknek, a Magyar mondat a mindenekelőtt politikai témájú írásoknak ad helyet, míg A jó Magyarország emberekről, helyekről, előadásokról és kiállításokról szóló ünnepi írásokat foglal magában, a kötetet pedig, Az 1 és a sok alcímmel, kilenc olyan szöveg zárja, amelyek elsősorban magáról az írásról és az olvasásról beszélnek – köztük a könyvhétmegnyitókkal.”

Az olvasó országa című kötetben szereplő 137 írásból Galgóczy Judit válogatott, ezekből készült a Radnóti Színház Szövegséták Esterházyval című előadása. A szellemi túrán részt vevő néző előtt felvázolódik egy korrajz, a rövid szövegeken, töredékeken keresztül apró sétákat teszünk az E.P.-világegyetemben. Ahol minden újra és újra érvényét veszíti és nyeri, a szellem körforgása az örökkévalóságban. A szövegsétán Bálint András, Gazsó György, Porogi Ádám, Sodró Eliza ésDés András kíséri a nézőket.A Szövegséták Esterházyval,amely egyben a könyv bemutatója, április 15-én, vasárnap 19 órakor lesz a Radnóti Színházban.

 

 

Tags: