Michael Harvey: Brighton

Michael Harvey: Brighton
Michael Harvey: Brighton

Brightonból nem könnyű elszabadulni, főleg akkor, ha van még mit elrendezni a múltaddal. Könyvajánló.

 

 

Kevin és Bobby nagy haverok voltak gyerekkorukban, a bostoni Brightonban nőttek fel, ahonnan nem lehet könnyen elszabadulni. Brighton olyan hely, ahova megszületsz és ott is halsz meg, annyira meghatározza a család, a környék kevéske lehetősége az ott élők életét, amiből ritka szerencse kell, hogy meglépj.

 

Bobby sokat köszönhet Kevin nagymamájának, így a néhány évvel idősebb Bobby vigyáz Kevinre, nehogy szétszedje őt is a város. Bobby menő baseballsztár volt az iskolában, de neki nem sikerült meglépnie Brightonból, viszont Kevinben érzi, meg van az a plusz, ami miatt elmehet erről a helyről. Kiléphet a családja kötelékéből, ahol az apa egy megkeseredett alkoholista és a családján veri le a lehetőségek nélküli életét. Az anya gyenge személyiség, bár próbálja menteni Kevint és védeni az apától, a két húg sincs könnyebb helyzetben, jobb nem tudni kivel mi történhet a házban.

A könyv első része a hetvenes években játszódik, ekkor ismerjük meg Kevin gyermekkorát, és ismerjük meg azt a szörnyű titkot, ami miatt menekülnie kell a városból. A második rész 2002-ben játszódik, ekkor már Kevin menő újságíró, éppen Pulitzer-díjat kap, egy olyan ügy feldolgozása miatt, ami természetesen Brightonhoz köti.  Harvey leírásai elképesztően bontják ki lapról lapra azt az erőt, amit a város jelent, ahogy belekúszik a zsigerekbe, ahogy meghatározza az ott lakók életét, ahogy nem tudnak megszabadulni a szülőhelyüktől, ahogy vonzza minden gondolatukat, még akkor is, ha már régen elfelejtenék azt is, hogy létezett az a hely, ahol felnőttek.

Bobby tanácsa, sose térjen ide vissza, nem betartható, mert olyan gyilkosság történik, olyan vádak érik Bobbyt, ami miatt Kevinnek vissza kell térnie és szembe kell néznie a múltjával, a családja okozta traumákkal és Brightonnal, ami a szemében sosem fog megváltozni, mindig olyan marad, mint régen.

Harvey klasszikus esetet dolgoz fel, vagyis azt, amikor a nehéz sorsú, de tehetséges gyermek elmenekül az otthonából és a sikereinek tudatában kénytelen szembenézni a múltjával. Tökéletesen ábrázolja a szociálisan reménytelen helyzetű családokat.

A durva környezet, a mindig reménykedő, de igazán esélytelen helyzetben lévő szereplők leírása és az ebből kialakuló feszültségek, a családi katasztrófák sora is elég lenne a lassan folyó, de mégis magával ragadó történethez. Harvey viszont csavar még egyet rajta, és igazi pszicho thrillerré válik a Brighton. A vége talán nem is illik az egészhez, az addigi hangulat realisztikus, lassan épülő ábrázolása, hirtelen felgyorsul, kapkodóvá, szinte misztikussá válik. Ahhoz, hogy képesek legyünk szembenézni a múltunkkal, azzal, hogy kivel mit okoz egy ilyen környezet, ilyen szülők, nem tud könnyű lezárást adni a történetnek.

 

Molnár Gábor

Tags: